expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Manuální nebo automatická? Která převodovka je pro vás nejvhodnější?


Manuální a automatické převodovky mají své výhody a nevýhody v závislosti na tom, jak rádi jezdíte. Pokud pochopíte rozdíl mezi manuální a automatickou převodovkou a výhody a nevýhody každé možnosti, budete se umět rozhodnout, která z nich je pro vás ta pravá. Pojďme tedy na to!



Manuální převodovka

Stále nejoblíbenější převodovka na slovenských silnicích a mnozí řidiči si jízdu bez řazení převodových stupňů ani neumí představit.

Manuální převodovka vyžaduje, aby řidič ovládal řadicí páku a spojku a tak přeřadil převodové stupně (na rozdíl od automatické převodovky nebo poloautomatické převodovky, kde je jedna (obvykle spojka) nebo obě tyto funkce automatizované).

Většina manuálních převodovek pro automobily umožňuje řidiči kdykoli zvolit libovolný převodový poměr, například přeřadit ze 2. na 4. převodový stupeň nebo z 5. na 3. převodový stupeň. Sekvenční manuální převodovky, které se běžně používají v motocyklech a závodních autech však umožňují řidiči zvolit jen nejbližší vyšší nebo následující nižší převodový stupeň.

Výhody manuální převodovky:

·      Cítíte větší kontrolu nad vozidlem

·      Některé modely mají výrazně lepší výkon a efektivitu s manuální převodovkou

·      Oprava a výměna je obvykle levnější než automatické převodovky

Nevýhody manuální převodovky:

·     Je jednodušší zhasnout motor při pouštění spojky

·      Jízda v provozu u systému stop-start znamená časté řazení převodových stupňů, což může být nepříjemné

Nezapomeňte na oleje do manuální převodovky, které musíte měnit

Automatická převodovka

Automatická převodovka (někdy zkrácená na auto nebo AT) je vícestupňová převodovka používaná v motorových vozidlech, která za normálních jízdních podmínek nevyžaduje žádný zásah řidiče na změnu převodového stupně . Obvykle zahrnuje převodovku, nápravu a diferenciál v jedné integrované sestavě, čímž se technicky stává převodovkou.

Automatická převodovka používá snímače k ​​určení, kdy má přeřadit převodové stupně, a mění je pomocí vnitřního tlaku oleje. Konstrukce této převodovky je složitější a proto i cena za koupi auta s automatickou převodovkou či opravu je vyšší než je tomu u vozidel s manuální převodovkou.

Výhody automatické převodovky:

·      Jednoduchá na ovládání a snadnější zážitek z jízdy, zejména pro nové řidiče

·      Jízda se systémem stop-start může být pohodlnější bez potřeby použití spojkového pedálu

·      Nehrozí, že by vám zhasl motor

·      Lepší nebo stejně dobrý výkon dvouspojkových převodovek

Nevýhody automatické převodovky:

·      Některé značky nereagují na plynový pedál tak, jak by si řidič mohl přát

·      Dražší než než vozidla s manuální převodovkou

·      Oprava je dražší, pokud se něco pokazí.

·      Často ne tak úsporné jako auta s manuální převodovkou, ačkoli moderní dvouspojkové převodovky jsou při jízdě ve městě jen o něco méně efektivní

Nezapomeňte na oleje do automatické převodovky, které musíte měnit.

Kterou převodovku tedy vybrat?

Zatímco některá vozidla s manuální převodovkou se mohou pochlubit o něco lepším výkonem a spotřebou paliva než auta s automatickou převodovkou, rozdíl mezi nimi se zmenšuje. Volba závisí do velké míry na osobním vkusu a na tom, jak budete své auto používat.

Pokud si jízdu skutečně užíváte, pravděpodobně upřednostníte manuální převodovku , protože nabízí větší zapojení do ovládání auta. Případně, pokud hledáte snazší jízdu nebo jste často uvízlí v provozu se systémem stop-start, automatická převodovka může být plynulejší a méně náročná na používání.

Máte-li takovou možnost v autoškole nebo v okruhu rodiny či známých, zvažte zkušební jízdu s manuální i automatickou převodovkou, abyste zjistili, kterou z nich preferujete.

Některá vozidla s automatickou převodovkou častokrát umožňují jezdit jako s manuální. Abyste maximalizovali výkon auta (pokud si to přejete), stále můžete pomocí voliče převodových stupňů nebo ovladačů na volantu zvolit nižší převodový stupeň a použít motor pro usnadnění brzdění. Naopak, pokud jste zrychlovali a dosáhli jste požadované rychlosti, můžete pro úsporu paliva zařadit další převodový stupeň o něco rychleji, než to udělá za vás automatická převodovka.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku